Focaccia: неолітична кулінарна традиція, що датується 9000 років тому

“Фокакча” з тваринним жиром, експериментально запеченим у реплічному лотку з луском всередині куполоподібної духовки. Кредит: Серхіо Таранто

Дослідження, яке очолювали дослідники з UAB та університету La Sapienza в Римі, вказує на те, що під час пізнього неоліту між 7000 і 5000 р. До н.е., повністю сільськогосподарські громади в родальному півмісяці Близького Сходу розробили складну кулінарну традицію, що включало випічку великих ганьбів хліба та “фокусування” з різними смаками на спеціальних підлітках, відомих археологістам, як хузінги.

Дослідження було опубліковано в журналі Наукові звіти а також залучав персонал з інституту Fontanals Milà i (МВФ-CSIC) та Університету Ліона (Франція).

Лотки з лушпивом були контейнерами з великою овальною основою та низькими стінками, виготовленими з грубої глини. Вони відрізнялися від загальних лотків на внутрішній поверхні, позначені грубих вражень або надрізів, розташованих повторно та регулярно. Попередні експерименти з використанням реплік цих лотків та приготування їжі, подібних до тих, що знаходяться в археологічних місцях досліджуваного періоду, вже дозволили дослідникам гіпотезувати свою функцію.

Ці дослідження свідчать про те, що великі хлібки, виготовлені з водою та борошном, могли бути запечені на цих лотках, розміщених у куполоподібних духовках протягом приблизно двох годин при початковій температурі 420 ° С. Пази на внутрішній поверхні сприяли б видаленню хліба, колись запечене. Більше того, великий розмір хлібів, приблизно 3 кг, припустив, що вони, ймовірно, призначені для комунального споживання.

Дослідницька група проаналізувала керамічні фрагменти лушпильних лотків від 6400 до 5900 р. До н.е., щоб визначити їх використання як спеціалізовані контейнери для випічки тіста на основі зернових та того, чи могли ці тіста, такі продукти, як тваринне жир або рослинна олія. Проаналізовані залишки походять з археологічних майданчиків Мезраа Телеїлат, Акарсай Тепе, і розповідають Сабі Аб’яду, розташованого в районі між Сирією та Туреччиною. Аналізи проводилися в університетах Стамбула та Коу (Туреччина).

Дослідження, засноване на різних типах аналізів з інтегрованої точки зору, дає чіткі докази як використання цих артефактів, так і природи продуктів, що перероблені в них. Зокрема, аналіз фітолітів (залишки кремнезему від рослин) свідчить про те, що зернові, такі як пшениця (Triticum sp.) Або ячмінь (Hordeum sp.), Зворотні до борошна, були оброблені в цих лотках.

Крім того, аналіз органічних залишків вказує на те, що деякі лотки використовувались для приготування їжі, що містять інгредієнти, що походять з тварин, такі як тваринний жир, і в одному випадку, приправи на рослинній основі. Стан деградації залишків свідчить про те, що щонайменше в двох випадках лотки досягли температури, сумісної з тими, що експериментально перевіряли для випічки тіста в куполоподібних печах.

Нарешті, аналіз використання використання керамічної поверхні дозволив ідентифікувати одягу для використання, спеціально пов’язане з залишками хліба, та іншими, пов’язаними з досвідченими залишками фокусування.

“Наше дослідження пропонує яскраву картину спільнот, які використовують крупи, які вони вирощували для приготування хліба та” фокукакасів “, збагачених різними інгредієнтами та споживаються групами”, – пояснює Серхіо Таранто, провідний автор дослідження, частина докторської дисертації, проведена в UAB та La Sapienza.

“Використання лушпинних лотків, які ми визначили, змушує нас врахувати, що ця пізня неолітична кулінарна традиція розвивалася приблизно протягом шести століть і практикувалася в широкій області Близького Сходу”, – підсумовує дослідник.

Більше інформації:
Серхіо Таранто та ін. Оприлюднення кулінарної традиції “фокаччі” в пізній неолітичній мезопотамії шляхом інтеграції аналізів на одягу, фітоліту та органічного резиденції, Наукові звіти (2024). Doi: 10.1038/S41598-024-78019-9

Надається автономним університету Барселони

Цитування: Focaccia: Неолітична кулінарна традиція, що датується 9000 років тому (2024, 25 листопада) Отримано 8 жовтня 2025 року з https://phys.org/news/2024-11-focaccia-neolithic-culary-tradition-dating.html

Цей документ підлягає авторським правам. Крім будь -яких справедливих угод з метою приватного навчання чи досліджень, жодна частина не може бути відтворена без письмового дозволу. Зміст надається лише для інформаційних цілей.